Full service makelaar of internetmakelaar?

Het gaat, op veel plekken in Nederland, goed met de woningmarkt. D.w.z. voor de verkopers van woningen. Immers, ondergetekende is werkzaam in Eindhoven en directe omgeving, de woningen worden snel en voor een (extreem) goede prijs verkocht. Een verkoop bij inschrijving is inmiddels ook in het zuiden des lands gewoongoed geworden.
Het lijkt vaak op uitdelen. Dat kun je dan net zo goed zelf doen? Op je eigen Facebookpagina? Of je bij laten staan door een internet makelaar? Deze biedt online ondersteuning, u mag zelf de bezichtigingen doen. In overleg met een makelaar kunt u onderhandelingen met kopers handen en voeten geven. Het woondossier en de koopovereenkomst wordt voor u gemaakt. De inspectie/oplevering doet u ook zelf. De overdracht van de woning lijkt een formaliteit.
Ik, een full service makelaar, vind dat aan veel zaken voorbij wordt gegaan. Met full service wordt bedoeld dat u in het hele proces, van verkoop gereed maken tot aan overdracht, persoonlijk bijgestaan wordt door een (plaatselijke) vastgoedprofessional. Tot mijn eigen verbazing valt de meeste ‘winst’ nog vaak te behalen bij het verkoop gereed maken van de woning. U kent het wel “maar één keer kans op een eerste indruk”.
Het screenen van uw kandidaat kopers, wie zijn ze, wat beweegt ze, waar ze vandaan komen, of ze het kunnen betalen? Mijn ervaring is dat kopers zich gemakkelijker door een vastgoedprofessional laten ‘interviewen’ dan door de eigenaar van de woning. Kopers uiten zich daarbij ook makkelijker naar een makelaar dan naar de eigenaar, “poeh die keuken moet er meteen uit…”. En dan het onderhandelen, de ervaren makelaar kent het spel, de regels van het bieden en het handelen bij meerdere kopers die willen bieden of in situaties waarbij je ‘onder bod’ bent. In situaties die erom vragen kan hij omschakelen van een reguliere naar een verkoop middels inschrijving. Wat doe je als 15 mensen je woning willen zien? Welke informatie moet je geven? Tja, je zou bijna gaan denken dat het een vak is.
Maar waar bent u nu zelf het beste mee af? Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Misschien is het belangrijkste dat welke keuze u ook maakt, het het beste bij u moet passen. Kan ik het zelf, wil ik het zelf, heb ik de tijd, voel ik me comfortabel met een vreemde in mijn eigen huis, kan ik mijn ‘mannetje staan’, ben ik thuis in de (juridische) materie, etc.? Of kies ik voor volledig ontzorgen door een professional? Veel aspirant verkopers maken hun keuze veelal op het prijs-kaartje. De full service makelaar is natuurlijk duurder, maar zou hij niet tot een beter verkoop-resultaat komen dan een leek met hulp op de achtergrond?
Het valt niet altijd mee om tot een juiste keuze te komen. Voor het zoeken naar een ‘goede’ makelaar is het internet inmiddels een onoverzichtelijk woud geworden. Of je nu naar een internetmakelaar of een full service makelaar zoekt. Om nog maar niet te spreken over partijen die niets met het vak te maken hebben maar die een ‘zoekmachine’ (leadgenerator) als verdienmodel hebben ingericht. De aangesloten makelaar mag voor elke lead afrekenen. Vaak worden de makelaarsdiensten voor een appel en een ei aangeboden, u mag zelf invullen wat u in huis haalt. In mijn optiek een verdere afbreuk aan het vak.
Informeer in uw omgeving eens wat de ervaringen zijn. En echt, een goede makelaar, ze bestaan nog steeds. En belangrijker, ze verdienen zichzelf terug!
Robert Middel
NVM makelaar / partner Makelaarsplein

Neem contact op voor een vrijblijvend goed gesprek!

Neem contact op via het contactformulier of bel ons op.

Eindhoven +31 40 711 11 52
Nijmegen +31 24 202 23 82
Nuenen +31 40 209 41 04

  • Bij het verzenden van dit formulier gaat u akkoord met onze privacyverklaring

Title